You are currently viewing Miként vágjunk bele a céges honlap készítésbe?

Miként vágjunk bele a céges honlap készítésbe?

Ha saját honlapot szeretnél arra számos lehetőség van. De melyik a legjobb és a legolcsóbb? Igazán az első kérdés, amit fel kell tenni, hogy mire van szűkséged? Csak egy bemutatkozó oldalt szeretnél, amiben pár info van a cégedről, szolgáltatásodról? Szeretnél időpont foglalásos rendszert? Esetleg blogolni, közönséget építeni? Azt szeretnéd, hogy pénzt is termeljen a weboldalad, vagy csak a kötelező megjelenés számít? Ha ezekre tudsz válaszolni, akkor a cikk alapján el tudod dönteni majd, hogy Neked melyikre van szükséged.

Ingyenes weboldalak

Ahogy a nevükben is benne van, ezekért nem kell fizetni, ingyenesen használható. Üzleti célra nem igazán megfelelőek. Magán célra, vagy olyan esetben, amikor nincs más cél, csak, hogy megjelenjen a márka, a szolgáltatás, pályázat miatt, stb. Általában ezek az oldalak nem adnak saját domain szolgáltatást, vagy csak pénzért és bérelhető rendszerben. Így úgy fog kinézni a honlapod: www.sajatweboldal.webnode.hu. Kis tárhelyet biztosítanak, pár funkcióval, dizájnnal. Így ezt gyorsan át is ugorhatjuk.

Bérelhető weblapok

Előnyük, hogy gyorsan elkészíthető sablonokat használnak, felhasználó barát kezelőfelülettel, tényleg egyszerű elkészíteni őket. Saját domain szolgáltatást is biztosítanak. A bérlés alkalmával kap az ember egy bizonyos tárhelyet, amikért külön nem kell fizetni, benne van a havi díjban. Nem kell a technikai frissítésekkel, vírusellenőrzéssel, támogatással bajlódni. Nem kell szakember az üzemeltetéséhez, magunk végezhetjük. Hátránya, hogy meg van kötve a kezünk, csak bizonyos sztenderd dolgokat tudunk megvalósítani. Valamint nem a mienk az oldal, csak béreljük. Azaz, ha a társaság megszűnik, az oldalunk is megszűnik. Nem tudjuk költöztetni, főleg, ha idővel egy nagyobb oldalt építettünk fel. Ami bosszantó lehet a jövőre nézve. A havi díjak sok mindentől függenek. Minél modernebb, több funkciós oldalt szeretnénk, annál drágábbak. Valamint függ a tárhely méretétől is. Induló költsége alacsony, mert csak a domain névért kell fizetni, ami 3-5E forint körül meg is van, majd havonta a havidíjat. Amik 3-4.000 forinttól, akár a havi 30-40E forintig is terjedhet. Tehát érdemes jól felmérni, hogy mire van szükségünk. Jó lehet olyan cégeknek, akik szeretnék megmutatni magukat, 4-10 oldalon keresztül, hogy mivel foglalkoznak. Fontos, hogy saját domain nevük legyen, ezzel is komolyságot sugározva. Évek múltán sincs nagyobb tervük az oldalukkal kapcsolatban. Jellemzően az ilyen honlapok, egyszer elkészülnek. Vagy a tulajdonos, vagy az egyik alkalmazott elkészíti, aztán évekig nem frissül, mert elfelejtik a belépési jelszót, vagy, hogy miként is kell kezelni a felületet. Vagy aki tudta már nem dolgozik a cégnél. Nehéz fejlődni.

Nyílt forráskódú rendszerekre épített oldalak

Az úgynevezett CMS rendszerek, mint a WordPress, Drupal, olyan ingyenes forráskódú rendszerekre épített weboldalak előnyei, hogy bármikor fejleszthető, alakítható, későbbeikben is költöztethető. Saját tulajdonunkban van és szinte minden megoldható rajtuk. Előnye, hogy viszonylag olcsón el lehet itt is indulni, egy domain és tárhely vásárlással, ahol érdemes, nem a legolcsóbbat választani, hanem azt a szolgáltatót, ahol 24 órán belül ténylegesen segítenek az embernek. Itt az induló költség 8-20E forint körül mozog egy közepes tárhely esetében. Ha nem értünk egyik CMS rendszerhez sem, akkor kell valaki, aki elkészíti a honlapunkat. Ha találunk jó szakembert és tudjuk mit akar, akkor pár hét alatt van egy működő weblapunk. A készítésért fizetni kell, általában 50E forinttól indulnak, bonyolultságtól, prémium eszközöktől függően, ez lehet több százezer forint is. Ha nem akarjuk megtanulni a rendszert, akkor a jövőben is azt a céget kell nyaggatni, aki készítette, hogy ezt és azt cseréljék ki az oldalon. Így érdemes valakit betanítani, vagy magunknak megtanulni. A kezelőfelület általában nem bonyolultabb, mint egy bérelhető oldalon. Attól függ, hogy milyen szerkesztővel készül az oldal. Ha már választunk, akkor érdemes erre is rákérdezni.

Egyedi fejlesztésű honlapok

Itt a nulláról épül fel az oldalunk. Komoly programozói tudás szűkséges hozzá. Ezért kevesebb kivitelezőt lehet találni is, aki pont ráér nekünk. Általában az egyszerűbbek is 300.000 forinttól indulnak. A dizájn nem az elsődleges. Azoknak javaslom csak, akik komoly adatbázis kezelést szeretnének. Mint például egy fuvarszervezés, foglalási oldal, menetrend kezelés, stb. Amiket a fenti rendszerrel nem lehet megoldani. Mert az mellett, hogy drága, sokáig fog készülni, lehet évekig, valamint folyton szűkség lesz a drága fejlesztőre, aki esetleges gondok esetén bele tud nyúlni a kódba és ki tudja javítani.

Melyik megoldást válaszd?

Adottak a lehetőségek, de akkor melyiket válasszuk. Mindegyik mellett van előny és hátrány. Én úgy gondolom, ha üzleti célra akarunk egy honlapot, ami szeretnénk, hogy jól nézzen ki, minden funkcióval ellátott, és a mi tulajdonunkban van, akkor a harmadik megoldást válasszuk. Itt is a következők szerint járjunk el:

Ha csak egy céges bemutatkozó oldalra van szükségünk, ami max 4-5 oldalból áll, a fontos információkkal (amiket mi készen átadunk), akkor a következők szerint tárgyaljunk: Kérjük meg, hogy olyan megoldást válasszon, amit felhasználóbarát módon a későbbiekben mi is tudjuk kezelni. Mindent mutasson be, ha még is elakadunk, akkor pedig álljon a rendelkezésünkre. Ez alapján kötsünk szerződést vele. Amennyiben nincsenek extra igényeink a kinézetre, funkcionálisra (pl. fejléc, animációk, foglalási rendszer, sütik, gdpr, stb) merjünk alkudni, tudva, hogy egy ingyenes keretrendszer alapján készül el a honlap. Általában nem is szoktak ezért 50.000 forintnál többet kérni. Amennyiben már többet szeretnénk, akkor kérdezzük meg, hogy ő mit javasol, hogyan valósítsuk meg, milyen megoldások vannak, min lehet spórolni, ha a pénz az elsődleges szempont.

Én azt vallom, hogy nem elég egy szép és modern honlap. Olyan oldalt készíttessünk üzleti célra, ami akár pénzt is tud termelni nekünk. Például email marketing eszközökkel, vagy chatbottal. Legyen összekötve a facebook, insta fiókunkkal, esetleg youtube csatornánkkal. Ha nem tudjuk, hogy ezt miként kell, vagy nincsenek ilyen oldalaink, akkor kérjünk ebben is segítséget. Lehetőleg olyan kivitelezőt válasszunk, aki mindenben tud segíteni. Ezzel időt és pénzt is spórolunk. Arról nem is beszélve, hogy senki nem szeret a másik szakember után dolgozni. Sőt ebben a szakmában nem is nagyon vállalják el.

Ne sajnáljunk egy szép, mobilbarát honlapért 70-100E forintot kifizetni. Főleg úgy, ha azt bemutatják, hogy miként tud pénzt is termelni. Hisz így gyorsan visszahozza az árát. Aki pedig nincs fenn az interneten a XXI. százat harmadik évtizedének küszöbén, az biztos hogy hátránnyal indul a konkurenciával szemben.

Vélemény, hozzászólás?