You are currently viewing Kell-e nekem https:// kapcsolat?

Kell-e nekem https:// kapcsolat?

Mit is takar a https kapcsolat? Legtöbben annyit tapasztalunk ebből, hogy egyes oldalaknál a “nem biztonságos” felirat jelenik meg, egy “i” betű vagy egy piros ikon, felhívva a veszélyre a figyelmet. Másik oldalon pedig szép zöld lakatocska.

Ez mutatja meg a kettő között különbséget. Azaz ha a weboldal https, más néven SSL tanúsítvánnyal rendelkezik, akkor az “zöld utat kap”. Miért is kap ez egyre nagyobb figyelmet? Évről évre növekszik a kibertámadások száma, amelynek hatását már az átlagemberek is megérezhetik. Egy-egy feltört fiók, illetéktelen bankkártya használat, stb. Aminek köszönhetően az adatvédelem, netvédelem is fontosabbá vált.

A Google is odafigyel erre. Azon oldalakat, ahol nincs meg az említett titkosítás, hátrább sorolja egy-egy keresésnél. Már csak ezért is érdemes váltani https-re, hogy ha szeretne az oldal a keresési listákon előbbre sorolódni. Persze nem törvényszerű ez a Google világában, de plusz pontot jelent. Sok esetben egy régebbi oldal nem tartalmazz SSL titkosítást, azaz az oldalon átmenő információk nincsenek titkosítva, ergo könnyű szerrel hozzájuthat egy hacker. Ez akkor fontos leginkább, ha azon az oldalon érzékeny információkat akarunk megadni, mint személyes adatok, bankkártyaszám.

De az SSL védelem sem mindenható. Hisz ebben is van számos változat. Egy olyan oldalon, ahol extra kedvezménnyel (90%) árulnak például elektromos kerékpárokat, és van kis zöld lakat az oldalon, az még nem jelenti azt, hogy itt bátran vásárolhat az ember. Ettől még lehetnek csalók az oldal üzemeltetői.

Konklúzió: Ha böngészőként nézelődünk oldalakon és nem a zöld lakatot látjuk, az még nem jelenti azt, hogy veszélyben vagyunk, még ha a google ezt is írja ki. De ha már adatokat kér az oldal, akkor nem javaslom, hogy megad, ha nincs ott a titkosítást igazoló jelzés. Ha oldal üzemeltető valaki, akkor érdemes időben váltani, ha szükséges szakember segítségét kérve, hogy meglegyen az SSL titkosítása az oldalnak. Hosszabb távon biztosan megtérül. Főleg, ha az oldalunk már évek óta nem újult meg, ráfér egy kis ráncfelvarrás, akkor egyben helyre teszik az oldal titkosítását is. Itt fontos megemlíteni, hogy a váltásnak köszönhetően megváltozik az oldal címe. Így a linkeket, amik eddig az oldalunkra mutattak szintén változtatni szükséges.

Share on facebook
Facebook
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Vélemény, hozzászólás?